miercuri, 12 iunie 2013

Tehnici de recoltare si conservare a canepii


Testele de teren au fost efectuate cu o coasa electrica, o presa de balotat si un decorticator. Toate masinile, cu exceptia decorticatorului, sunt frecvent utilizate si pentru alte culturi. Au fost facute doar unele adaptari minore, dar necesare, pentru a le face potrivite pentru canepa. Obiectivul principal al testelor de teren a fost de a invata si de a rezolva dificultatile in manipularea culturii de canepa, folosind tehnici diferite.

Am investigat  posibilitatea de conservare umeda prin stocarea anaeroba. Tulpinile de canepa au fost taiate in bucati scurte, de 1 cm, si pastrate in sticle de 1,5 l. Dupa spalarea cu azot, sticlele au fost inchise ermetic. Pentru a crea medii diferite, am folosit urmatorii aditivi: Foraform, un aditiv pentru insilozare care consta in principal in acid formic, sare de bucatarie, hidroxid de sodiu, si inoculant 1188, un aditiv pentru insilozare care contine Lactobacillus plantarum și Streptococcus facium.

Sursa: www.hempworld.com
Separarea miezului de coaja. Pentru acest lucru am folosit 3 metode: decorticarea tulpinilor verzi direct pe plantatie, sortarea tulpinilor tocate si flotația tulpinilor tocate. Decorticatorul rupe baza intregii tulpini si loveste cojile ramase. Cernerea si flotatia tulpinilor tocate se face dupa o perioada de 6 luni de conservare umeda. Dimensiunile cernute au fost 2 x 4 cm. Prin procesul de flotatie, canepa a fost aruncata intr-o baie de apa, in miscare lenta, in care o parte din seminte plutesc iar restul se scufunda. Prin masurarea cojii si a miejilor am determinat eficienta fiecarei operatiuni.

Metodele de recoltare pe care le descriem in acest articol sunt in prezent in curs de testare. Speram ca prin ajutorul companiilor producatoare de canepa sa fie folosite si aceste metode. Dorim ca prin acest articol sa facem cunoscute  si aceste tehnici de recoltare.

In anul 1994 Universitatea din Australia a inceput un proiect de cercetare care implica si Departamentul de Stiinte Agricole. Se crede ca temperatura ridicata, clima uscata a Australiei si echipamentul existent este cel mai potrivit pentru un sistem de recoltare al canepii „uscat”, deoarece paiele sunt deja uscate pe plantatie in mod natural.  Acest studiu a avut un scop dublu, productia de seminte de canepa si de fibre. Asadar, este evident ca acest scop dublu face recoltarea si mai complicata. Astfel, acel studiu are o valabilitate limitata, este doar pentru culturile destinate sa obtina seminte de canepa sau fibre. Dorim sa remarcam ca in general este un lucru bun sa incercati si modalitati noi, care nu au mai fost incercate inainte. Este foarte posibil ca in viitorul apropiat, culturile cu dublu scop sa creasca. Pentru moment insa ar trebui sa fie efectuate mai multe studii pentru a preintampina eventualele probleme.

O gama mare de echipamente au fost testate, inclusiv: combine agricole, cositoare, etc. Combinele agricole conventionale au fost in masura sa culeaga semintele numai prin ridicarea barei de cosit la inaltimea maxima permisa de aproximativ 180 cm. Aceasta inaltime de taiere duce la pierderea fibrelor.

In scopul de a  optimiza eficienta operatiunii de recoltare a semintelor de canepa, sincronizarea este vitala, insa nu de ajuns, deoarece chiar si cu o sincronizare buna tot se asteapta o eficienta scazuta datorita naturii neuniforme a semintelor la maturitate. Alte probleme posibile cu o cultura de canepa cu dublu scop ar putea fi: contaminarea din frunze si seminte, riscurile prelungite de securitate sau uscarea necorespunzatoare a canepii. Un sistem mai eficient ar trebui sa fie culturile separate pentru semintele de canepa si pentru fibre, administrate in asa fel incat sa optimizeze randamentul si calitatea pentru fiecare produs.

Dupa ce semintele sunt eliminate, tulpina ramasa este cosita apoi aproape de nivelul solului. Cu scopul de a depasi problemele fibrelor care se incurca in canepa, tulpina trebuie taiata la dimensiuni  de 5-10 mm. Astfel consideram ca o alta optiune posibila de recoltare ar fi trecerea tulpinilor printr-o combina de recoltat furaje modificata.

In concluzie, aceste tehnici de recoltare sunt utilizate in Australia, acolo unde clima foarte calduroasa usuca canepa in mod natural.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu